SVETOVNI DAN VODA

22.03.2021
img

22. marec je svetovni dan voda, priložnost da se ob tem spomnimo kako smo v Sloveniji privilegirani s to naravno dobrino, tem naravnim bogastvom. Pijemo vodo direktno iz pipe, stalno, vsak dan, vodo, ki je med najboljšimi vodami na planetu. Naravna pitna voda je dar s katerim smo dolžni in moramo skrbno ravnati in ga varovati, ni samoumeven in je dan samo enkrat za vselej.

Ko nas je pred slabima dvema letoma doletela železniška nesreča v predoru nad Dolom pri Hrastovljah, na ožjem vodovarstvenem območju našega osnovnega vodnega vira, smo se vsi nenadoma v polni meri lahko zavedli kako velika so tveganja v svetu, v katerim živimo in kako ranljiva je naravna čistost tega bogastva.

Po drugi strani smo dolžni to neprecenljivo dobrino - vodo nesebično deliti tudi z drugimi, vsi imamo pravico do nje. Šele takrat, ko bo ta za življenje dragocena tekočina zares dostopna vsakemu državljanu Republike Slovenije v potrebnih količinah, ne glede na to kje živi, bomo lahko dejansko ponosni tudi na to, da je ta pravica tudi zapisana v naši ustavi in ni samo črka na papirju.

Martin Preglej, direktor RVK