Vzdrževanje interne vodovodne napeljave s prekinjeno uporabo pitne vode v času epidemije in po njej

22.01.2021

VZDRŽEVANJE INTERNE VODOVODNE NAPELJAVE S PREKINJENO UPORABO PITNE VODE V ČASU EPIDEMIJE IN PO NJEJ

Preventivno izpiranje internega vodovodnega omrežja - hišne vodovodne napeljave javnih objektov pred ponovnim odprtjem vrtcev in šol povezanih z ukrepi v boju proti COVID 19

V želji za zajezitev širjenja okužb s korona virusom je bila v Sloveniji razglašena epidemija. Med drugimi ukrepi je bil sprejet tudi ukrep o začasnem zaprtju vrtcev in šol. Zaradi sprejetih ukrepov je bila poraba vode v vrtcih in šolah zmanjšana ali prekinjena, kar povzroči zastajanje vode in dvig temperature vode v hišni vodovodni napeljavi. Posledično lahko v interni vodovodni napeljavi pride do razmnoževanja mikroorganizmov ali izločanja nevarnih snovi iz vodovodne napeljave v pitno vodo, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje in življenje uporabnikov. Več o tem lahko najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

https://www.nijz.si/sl/priporocila-lastnikom-objektov-za-hisno-vodovodno-omrezje-hvo-podaljsi-prekinitvi-uporabe-pitne

Naslednji teden se bodo ponovno odprli vrtci in šole po Sloveniji. Zato v Rižanskem vodovodu Koper vsem vrtcem, šolam in drugim podobnim ustanovam, tudi gostinskim lokalom, kozmetičnim in frizerskim salonom priporočamo, da pred ponovnim odprtjem poskrbijo za intenzivno izpiranje interne vodovodne napeljave, ki se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v napeljavi, z odprtjem vseh pip v objektu za najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature.

 Priporočamo vam, da redno preventivno izpiranje vodovodne napeljave izvajate skozi vse leto, preko vseh pip v objektu; izpiranje naj se opravi po vsakem obdobju, ko voda v napeljavi dlje časa stoji (npr. na začetku delovnega tedna, po praznikih idr.). Priporočamo tudi, da naj voda na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo, teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debeline svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali (Priporočila lastnikom objektov za vzdrževanje hišnega vodovodnega omrežja). Predvsem je redno točenje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja za pripravo hrane in napitkov za otroke – najpogosteje je to pipa v kuhinji! Vsaj enkrat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice (perlatorje) ali druge nastavke. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna. Lastniki ali upravljavci javnih objektov se lahko pred izvajanjem omenjenih aktivnosti po nasvet obrnejo na nas kot upravljavcu sistema za oskrbo s pitno vodo.

Rižanski vodovod Koper d.o.o.-s.r.l.