Človeško telo in voda

Kjer spoštljiv odnos do vode ne ugaša.

Voda je sestavni del človeškega telesa

Voda opravlja v telesu podobno funkcijo, kot jo ima morje na našem planetu. Njena naloga je, da odnaša nesnago, ki nastaja pri presnovi, povečuje obrambne sposobnosti telesa pred strupenimi snovmi, prenaša informacije po celem telesu in vzdržuje stalno temperaturo. Voda je osnovna sestavina celic, tkiv in telesnih tekočin. Preprečuje trenje med površinami tkiv in vzdržuje vlažnost sluznic v telesu. Voda je poglavitna sestavina živih bitij in predstavlja približno 70 do 85 odstotkov človekove telesne teže.

Kako je razporejena voda v človeškem telesu?

človeški organ

delež vode (v %)

zobje in kosti

10–13

rdeče krvničke

okoli 68

jetra

okoli 70

mišičevje

75

pljuča in možgani

80

kri in plazma

okoli 90

limfa in slina

94–96

Koliko vode moramo popiti na dan?

Odrasel človek mora za normalno delovanje organizma popiti od 2 do 3 litre vode na dan. To pomeni, da mora v enem dnevu popiti približno 35 g vode na kilogram telesne teže.

Količina vode, ki jo moramo zaužiti dnevno, se od posameznika do posameznika razlikuje. Odvisna je od fizične aktivnosti, telesne teže, klimatskih pogojev, kulture, zdravstvenega stanja in starosti posameznika.

Pomanjkanje vode je za telo bolj kritično kot pomanjkanje drugih hranil, saj je izguba vode za več kot 15 odstotkov telesne teže lahko že smrtno nevarna!

V primeru pomanjkanja vode se poruši ravnotežje kroženja vode v telesu. V telesu se začnejo kopičiti metaboliti, kar lahko pripelje do zastrupitve in celo smrti.

Odrasel človek mora za normalno delovanje organizma popiti od 2 do 3 litre vode na dan.

Pijmo čisto vodo!

Človek mora nenehno uživati vodo. To pa hkrati pomeni, da je izpostavljen vplivom snovi, ki so v njej. Pitna voda mora biti zato zdravstveno neoporečna in ne sme vsebovati mikrobioloških in kemičnih onesnaževalcev, ki bi lahko povzročili zdravstvene težave.

Izbrano za vas

Voda – čudež življenja

Voda je nujna za življenje vsakega živega bitja. Prekriva kar 70 odstotkov zemeljskega površja.

Več

Voda skozi oči Nelde Štok Vojska

Preberite si zbirko pesmi o vodi.

Več

Eko koledar

Seznam pomembnih datumov.

Več

Življenje se skriva v kapljici vode

Najpomembnejša sestavina vsakega organizma.

Več