Kako ravnati z vodo v času izrednih razmer

Komuniciranje v izrednih razmerah

Z željo, da bi našim odjemalcem omogočili dostop do potrebnih informacij v času izrednih razmer, smo pripravili več nivojski način komuniciranja. Odjemalci lahko dostopajo do informacij preko:

 • spletnega portala RVK,
 • medijev,
 • kriznega telefona RVK na številki 05 6686 180,
 • Regijskega centra za obveščanje na številki 112.
img

Prekinitev dobave vode in zdravstvena ustreznost vode v času izrednih razmer

Primanjkljaj vode v sistemu distribucije narekuje, na katerih območjih bodo redukcije vode (prekinjena dobava vode) in koliko bodo prekinitve trajale. O prekinitvah dobave vode se redno in sprotno obvešča preko spletnega portala in medijev.

Vsi odjemalci bodo v času trajanja izrednih razmer imeli vodo vsak dan. Oskrba z vodo bo le nekaj ur dnevno prekinjena, zato odjemalce pozivamo, da upoštevajo navodila RVK.

V času izrednih razmer, ko je dobava vode na določenih območjih prekinjena velja, da je voda, ki po prekinitvah priteče na pipo, potencialno neprimerna za pitje, zato jo je treba pred uporabo preventivno prekuhavati do preklica.

Odjemalcem svetujemo, da pipe, ko voda spet priteče, ne izpirajo, saj s tem le pripomorejo k ponovni prekinitvi dobave vode. Vodo naj raje prekuhajo in si jo zagotovijo za najnujnejšo rabo v primeru ponovne prekinitve. Pri izpraznitvi cevovodov in ponovnem dotoku vode je pričakovati, da se bodo dvignile usedline vodena kamna in obremenile interno vodovodno napeljavo, zato odjemalcem priporočamo, da pogosto preverjajo mrežice na pipah in čistilne kose pred gospodinjskimi aparati.

V tem času izvajamo poostren nadzor nad zdravstveno ustreznostjo vode, zlasti na območjih, kjer je oskrba z vodo motena.

Prekuhavanje vode

Vodo, ki se uporabi za prehrambne namene in osebno higieno, je potrebno pred uporabo obvezno prekuhati po naslednjem postopku:

 • ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Zaradi večje varnosti priporočamo, naj voda vre 3 minute. Na ta način uničimo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse in tudi ciste giardiae in kriptosporidijev (ali na kratko vse bakterije, viruse in parazite). Tri minute vretja zagotavlja široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om).
 • Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da prekuhana voda ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.
 • Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo tako, da pustimo, da se delci usedejo na dno in nato vodo filtriramo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).

Vir: ZZV Koper

Osebna higiena

Uporaba vode za kopanje je dovoljena, vendar se moramo pri tem držati pravila, da voda ne sme priti v ustno votlino. Odsvetujemo kopanje v banji in priporočamo zgolj tuširanje.

Potrebno je poostriti higienske ukrepe, kot je redno umivanje rok, s tem preprečimo prenos mikroorganizmov v usta z okuženimi rokami. Poostriti je potrebno tudi higieno v sanitarnih prostorih. Po opravljeni potrebi je potrebno obvezno umivati roke s prekuhano vodo in z milom. Poskrbimo, da si bodo tudi otroci znali pravilno in redno umiti roke (vsakič po uporabi stranišča in pred jedjo).

Kako pravilno umijemo roke?

 • roke zmočimo s toplo prekuhano vodo,
 • nanesemo milo,
 • namilimo vse površine rok – dlani, prste, med prsti, hrbtišča rok, zapestji,
 • roke milimo nekaj sekund (10 do 15),
 • temeljito splaknemo s prekuhano vodo,
 • obrišemo s svojo suho bombažno brisačo, v kuhinji priporočamo uporabo papirnatih brisač.
 • Za umivanje zob uporabljamo prekuhano ali embalirano vodo. Embalirano vodo shranjujemo v originalni embalaži, shranjeni v temnem in hladnem prostoru, kjer je zaščitena pred neposrednim soncem in drugimi viri toplote. Vodo menjamo na 6 mesecev oz. skladno z označbo na embalaži.
 • Pri otrocih in bolnikih moramo biti pazljivi, da ne bi pili, se tuširali ali umivali zob s kontaminirano vodo. Še posebej na majhne otroke, ki bi se lahko med kopanjem igrali z vodo in mokrimi igračami ter bi v primeru okužene/neprekuhane vode mikroorganizme prenesli v usta. Zato naj se kopajo v prekuhani vodi, primerne temperature.

Vir: ZZV Koper

Priprava hrane

 • Sadje in zelenjavo je najbolje olupiti. V kolikor to ni mogoče sadje in zelenjavo operemo s prekuhano vodo.
 • Vodomati vezani na vodo iz vodovodnega sistema naj ne bodo v uporabi. Za pripravo ledenih kock uporabljamo prekuhano vodo. Pomembno je, da se izogibamo uživanju alkoholnih pijač, saj le te dehidrirajo telo, ki posledično potrebuje še več tekočine. Žejo blažijo tudi mineralne vode, sadni napitki, čaji.

Vir: ZZV Koper

Gospodinjstvo

 • Pranje posode in perila naj se opravlja v pomivalnem in pralnem stroju pri temperaturah od 60- 95°C. Pri ročnem pomivanju posode je potrebno posodo pomiti v prekuhani vodi in jo na koncu oplakniti s prekuhano vodo.
 • V domačem gospodinjstvu ne priporočamo uporabe kemijskih dezinfekcijskih sredstev, zadostuje že, če se upoštevajo načela osebne in splošne higiene, ki jih narekuje RVK.
 • Nakupa dodatnih vodnih filtrov ne priporočamo, saj se pri filtrih v membranah in sprejemnikih lahko zaradi neprofesionalnega ravnanja v velikem številu razmnožijo mikroorganizmi. Tisti, ki že uporabljajo vodne filtre naj preverijo, če so filtri dovolj kvalitetni, da zaustavijo tudi parazite (npr. kriptosporidiji, giardija). Potrebno je tudi pregledati ali so filtri očiščeni, saj le tako lahko delujejo s polno močjo. Filtri ne smejo prepuščati delcev, ki so manjši od 1 mikrometra (µm). Pri menjavi vložka v filtrih je potrebno zaščititi roke z gumijastimi rokavicami. Po menjavi oz. odstranitvi je potrebno filter namočiti v blagi raztopini peroksida. Ljudje z oslabljenim imunskim sistemom ne smejo menjati filtrnih vložkov, saj se lahko okužijo z mikroorganizmi, ki se nahajajo na filtrnem vložku.

Vir: ZZV Koper

Zdravstvene, vzgojno-izobraževalne ustanove in turistični objekti

V zdravstvenih ustanovah, šolah, vrtcih, domovih za ostarele in drugih javnih prostorih naj bodo na vseh virih vode ustrezna opozorila, da voda ni pitna. Vzpostaviti je potrebno stroge higienske ukrepe. Ker voda ni pitna je potrebno zagotoviti v teh prostorih dovolj tekočine (čaje, sokove itd..).

 • V vrtcih, naj se jasno pove otrokom, da voda ni pitna in zakaj se je ne sme piti. Potrebno je zagotoviti dovolj čaja ali drugih napitkov, da otroci, zaradi žeje, ne bi posegali po vodi iz pipe. Potrebno je poostriti higienske ukrepe, glede umivanja rok naj se držijo navodil iz točke: Kako pravilno umijemo roke.
 • Tako v vrtcih, kot tudi v šolah in drugih prehrambnih obratih, kjer pripravljajo hrano za več oseb, naj se držijo navodil, da perejo zelenjavo, sadje, solate in ostalo hrano s prekuhano vodo. To velja za vso hrano, ki gre v neposredno uporabo (zaužitje) brez predhodne toplotne obdelave. V vseh teh obratih je potrebno poostriti higienske pogoje dela in se ravnati po vpeljanem notranjem sistemu HACCP.
 • V turističnih objektih so lastniki dolžni na jasen način opozoriti goste, da voda ni pitna in se ravnati po vpeljanem notranjem sistemu HACCP.
 • V zobozdravniških ordinacijah naj zagotovijo ustrezno vodo za delo na zobozdravniških stolih.

Vir: ZZV Koper

Napotki za varčno rabo vode

V KOPALNICI

 • Med umivanjem zob, miljenjem rok ali med britjem vedno zapirajmo pipo, saj tako lahko privarčujemo 18 l vode na minuto.
 • Poskrbimo, da pipe dobro tesnijo. Zaradi pipe, iz katere kaplja 1 kapljica na minuto, lahko dnevno izgubimo do 50 litrov vode.
 • Preverimo, ali splakovalnik v stranišču pušča.
 • Stari kotliček za WC zamenjajmo z novim, ki ima dve stopinji splakovanja z manj oz. več vode. Na tak način lahko porabo vode zmanjšamo do 30 %. Večina kotličkov ima možnost nastavitve količine vode za splakovanje (nastavitveni vijak je takoj opazen, če odstranimo pokrov kotlička. Potrebno ga je zgolj zavrteti v pravilno smer, s čimer lahko zmanjšamo porabo vode tudi za nekaj litrov pri vsakem splakovanju).
 • Namesto kopanja se raje oprhajmo in pri tem skrajšajmo čas prhanja. Med umivanjem vestno zapirajmo pipo takrat, ko vode neposredno ne potrebujemo.
 • Namestitev prhe z nizko pretočno glavo, namestitev omejevalca pretoka na pipo ali prho ter namestitev aeratorja (primeša zrak) na pipo vodi k zmanjšanju pretoka vode in s tem k zmanjšanju porabe.

V GOSPODINJSTVU

 • Količina vode za kuho naj ne bo po nepotrebnem prevelika. Hrana, kuhana v manjši količini vode, je navadno okusnejša.
 • Pralne in pomivalne stroje vključimo šele tedaj, ko so napolnjeni.
 • Za pitje lahko večkrat uporabimo isti kozarec in tako zmanjšamo število pranj v pomivalnem stroju.
 • Ne uporabljajmo vode za odmrzovanje zamrznjene hrane.
 • Vodo, v kateri smo oprali sadje in zelenjavo, ponovno uporabimo za zalivanje rastlin ( npr. lončnic,…).