Ekstremne vročinske razmere

Rižanski vodovod Koper. Edini, ki obalo in njeno zaledje oskrbuje s čisto pitno vodo.

V tem obdobju, ko temperature dosegajo neslutene višine, je poleg skrbi za svoje zdravje pomembno tudi zavedanje, da večina od nas vročine ne prenese prav dobro.

Zato poskusimo biti strpnejši in skrbnejši do ostalih. Sploh starejših in otrok, ki so v teh dneh še posebno občutljivi. Otroci naj imajo v svoji bližini vedno steklenico vode, ki naj jo pijejo po požirkih. Ravno tako starejši, ki jim le dajmo prednost povsod, kjer stojijo pred nami v vrsti. Nikakor pa ne pozabimo z vodo primerno oskrbeti tudi domačih ljubljenčkov.

Ker moramo z vodo v takšnih razmerah ravnati varčno, se pogosto zastavlja vprašanje, kako rešiti naše pridelke, sadno drevje in okrasne rastline. Naš odgovor je, da si ne moremo privoščiti konstantnega zalivanja in trošenja vode, zato za rastline poskrbimo zelo zgodaj zjutraj in/ali zelo pozno zvečer. Vmes lahko z vodo napolnite steklenice ali zalivalke. Priporočamo, da za vodo za zalivanje uporabite tisto, v kateri ste predhodno umili vso vašo zelenjavo in sadje. Tako boste še bolj ekološki.

Za konec pa še en starodaven nasvet. Če nikakor ne morete zaspati, ker vas muči vročina, si pred spanjem z mrzlo vodo počasi ohladite noge do kolen. Tako bo spanec lažji in blažji.:)